Josylvio

Spotify profiel

Biografie

Hij is de man die Nederlandse teksten mixt met Arabische invloeden en daardoor letters met cijfers: rapper Josylvio scoort met elke track die hij dropt (altijd met een vette clip erbij) én met zijn eerste, nieuwe album Ma3seb. Miljoenen views op YouTube zijn niet te negeren: Josylvio is gearriveerd.

Met een Nederlandse moeder en een Egyptische vader heeft Josylvio een hele verzameling namen: voluit heet hij Joost Theo Sylvio Yussef Abdelgalil Dowib. Hoe je hem noemt maakt hem eigenlijk niet uit: Joost, Yus, Josylvio, alles is goed. Hij was een jaar of twaalf toen hij begon met eigen teksten schrijven en rappen. "Ik begon met luisteren naar Nederlandstalige rap. In die tijd had je Lange Frans, Baas B, THC, ik vond alles goed. Maar wat me echt op mijn pad heeft gezet was Tupac Shakur. Toen ik zijn muziek vond op internet, was dat de switch. De rest kon ik voortaan links laten liggen; dít was mijn voorbeeld."

Naast de muzikale boost bracht de gangstarap van 2Pac nog meer invloed in het leven van Josylvio: hij werd een rebels jongetje, gooide graag zijn kont tegen de krib. Leefde op straat, en dat terwijl hij uit het ogenschijnlijk keurige Gooi kwam. Daar woonde hij in ‘zwarte’ wijken van Bussum en Naarden. Op zijn 16e werd hij van school gestuurd en verdiende zijn geld met bezorgbaantjes, terwijl hij de rest van de tijd op straat hing met vrienden. "Rappen deed ik wel, maar nam het absoluut niet serieus. Het was meer voor de grap: ik deed het omdat ik het kon, vermaakte de andere jongens ermee. Ergens was het een droom om te komen waar de Amerikaanse artiesten die ik op tv zag waren. Maar de wil om daar alles aan te doen was er niet." Anderen zagen zijn talent blijkbaar wel, want Josylvio werd regelmatig uitgenodigd om te komen werken in een studio. Maar hoewel hij daar veel zat en delivered (‘Ik kan je drie albums waard aan materiaal laten horen uit die tijd’), kwam het nooit tot een officiële release.

Toen was daar de hernieuwde ontmoeting met Esko. De twee hadden, tot Josylvio eraf werd gestuurd, ooit samen op school gezeten. "Daar waren we goede maatjes; de muziek bracht ons destijds bij elkaar. We hadden zelfs weleens iets samen opgenomen, maar verder ging het niet. En nadat ik van school ging, verloren we elkaar uit het oog." Toen Josylvio zijn oude vriend wat studio-opnamen liet horen die hij recent had gemaakt in Hilversum, was Esko onder de indruk van zijn ontwikkeling als rapper. Twee weken later vroeg hij Josylvio de nieuwste aanwinst te worden op zijn nieuwe label Van Klasse. "Toen heb ik hem gewaarschuwd dat ik het óf goed wilde aanpakken, óf niet. Dan wilde ik wel meteen het grootste publiek in Nederland hebben; ergens zat nog steeds die droom om de Amerikaanse rappers achterna te gaan. Ik wist dat Esko goed was, maar heb hem gezegd: ik geef het een jaar. Als er dan niets is gebeurd, stop ik er weer mee." Die voorwaarde bleek nergens voor nodig; alles wat Josylvio dropte, werd meteen een succes. Vanaf het eerste nummer Ca$h via nummers als Regenboog, In De Laan en Money Stories tot het recentere Le7nesh; alles werd breed opgepikt. "We hebben wat liedjes gemaakt en uitgebracht, en binnen zeven maanden hadden we meer dan een miljoen views op YouTube. Dat hadden we nooit kunnen bedenken…" En het succes gaat maar verder: de clip van Le7nesh heeft inmiddels meer dan zes miljoen views.

Tijd voor de volgende stap: een album. In juli, voorafgegaan door de single La La La, kwam Ma3seb uit. Dat kwam meteen op nummer 5 binnen in de Dutch Chart, nog boven albums van grote namen als Beyoncé en Justin Bieber. Het regende positieve recensies: ook op plaat was Josylvio gearriveerd! Ma3seb betekent ‘boos’, of ‘gestresst’. Het past bij de duidelijke sporen van gangstarap in zijn muziek, maar ook weer niet: "Het gaat nu zó goed, ik heb niets meer om boos over te zijn!" De bijzondere spelling van Ma3seb, net als Le7nesh met een cijfer erin, trekt de aandacht maar heeft de rapper niet zelf bedacht, zegt hij eerlijk. "Sommige klanken in Arabische woorden kun je niet schrijven in Europese letters. Dus gebruik je cijfers."

Het mag duidelijk zijn: de samenwerking met Esko is er een van goud. "Hij geeft me de beste beats en is heel belangrijk geweest voor mijn carrière. Ik kan bijna niet in woorden beschrijven wat Esko voor me betekent. Hij is veel meer dan mijn beste vriend: mijn coach, manager, labelbaas, producer… Het was voorbestemd dat we elkaar weer tegenkwamen. El mektab, zeggen we in het Arabisch: het lot." Toch is nu ook bij Josylvio zelf de knop volledig om. Muziek maken en rappen is zijn toekomst, en daar gaat hij voor. "Mijn focus ligt helemaal op de muziek, het is een bloedserieuze zaak geworden. Hoewel het album net uit is, kijk ik alweer verder en ben bezig met nieuwe projecten." En dan? "Racen naar de finish en het land overnemen, haha! Ik wil dat nog veel meer mensen straks weten wie Josylvio is. Daarnaast is het voor mij belangrijk dat ik niet begrensd word door een bepaalde stijl of in een hokje word geduwd. Ik ben een allround artiest, niet alleen old school of new school rap, ik maak alles. Op mijn album staan vier, vijf verschillende stijlen en ik denk dat dat gewaardeerd wordt door mensen. En als je me niet hard vindt: ook goed. Er zijn er genoeg die het wel zien. Zes miljoen views liegen niet!"

Management

La Foux Music
info@lafouxmusic.com

Booking

ATBOOKINGS
Stefan Bruinsma
020-2619356
stefan.bruinsma@atbookings.com

Social Media

@Josylvio
@Josylvio
Josylvio